Kalynan toiminta Ukrainan hyväksi vuonna 2022

Kuljetuksia yhteensä 28 kappaletta, tarvikkeita 90 tonnia.

Kaiken kaikkiaan Kalyna on toteuttanut Ukrainaan 51 toimitusta vuoden 2022 alusta toukokuuhun 2023. Näistä 28 kuljetusta tehtiin tilikauden 2022 aikana, jolloin tarvikkeita toimitettiin 90 tonnia. Kaiken Ukrainaan toimitetun ja lahjoitetun tavaran kokonaispaino on toukokuussa 2023 lähellä 200 tonnia.  Toimitukset ovat tapahtuneet pääosin pakettiautoilla ja perävaunuilla.

Vuonna 2022 Kalyna on lahjoittanut Ukrainalle 19 generaattoria. Lisäksi toimitettiin 7 suurta generaattoria. 5.5.2023 asti on toimitettu lisää generaattoreita, joten niitä on nyt yhteensä 52. Suurin osa niistä on tullut lahjoituksina yksityishenkilöiltä tai yrityksiltä. Lisäksi Kalyna on toukokuuhun 2023 mennessä lahjoittanut Ukrainan viranomaisille 32 autoa ja 2 ambulanssia. Näistä 12 autoa yhdistys on saanut lahjoituksena, 15 autoa on ostettu yhdistyksen toimesta rahalahjoitusvaroin. Yhdistys on ollut näissä osaomistajana.

Nuoret ja vanhat läheltä ja kaukaa ovat halunneet auttaa Ukrainaa. On neulottu paljon sukkia, lapasia, peittoja, lastenvaatteita, puseroita ja muita lämpimiä vaatteita, jotka Kalyna on vastaanottanut suurella kiitollisuudella.  Kymmeniä tuhansia itse neulottuja tuotteita on mennyt kauttamme Ukrainaan.

Vuonna 2022 Kalyna sai rahalahjoituksia 64 406,22 euroa. Lisäksi lahjoituksia on tullut Vöyrin seurakunnan ja Oravaisten Folkhälsanin kautta, yhteensä 25 525,45.  Lahjoitusten yhteismäärä oli näin ollen 89 931 euroa.

Suomessa ja Vöyrinseudulla on ollut paljon ukrainalaisia ​​useiden vuosien ajan. Heidän ansiostaan ​​Kalyna-yhdistyksellä on arvokkaita kontakteja Ukrainassa. Viranomaisille, järjestöille, puolustukselle ja sairaaloille on rakennettu luotettava verkosto kauttamme. Yhdistyksellämme on suorat jakelukanavat Ukrainaan. Toimitukset kulkevat niin sanotusti kädestä käteen: vapaaehtoiset Pohjanmaalta toimittavat tavarat henkilökohtaisesti vakiintuneille kontakteille. Avoimuutta ja toiminnan läpinäkyvyyttä lisätään kuvin ja asiakirjoin. Kaikki lahjoitukset luetteloidaan ja kirjataan.

Toimituksia Ukrainaan on mennyt muun muassa syöpäpotilaille, vammaisille ja orvoille lapsille, vanhuksille, sairaille lapsille Khersonissa, miehitetyillä alueilla asuville ihmisille sekä puolustusvoimille Ukrainassa.

Maaliskuussa 2023 avatusta Vaasan Kalyna-keskuksesta on tullut ukrainalaisten, paikallisten ja muidenkin suosittu kokoontumispaikka.  Muun muassa Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova on vieraillut keskuksessamme. 

Kalynalla on paljon yhteistyökumppaneita ja toiminta kasvaa tasaisesti.  Kalyna on aktiivinen muun muassa myös Närpiössä, Ilmajoella, Kauhajoella ja Kurikassa. Sponsoreiden ja yhteistyökumppaneiden lista on pitkä ja luettavissa osoitteessa www.kalyna.fi

Vuoden 2022 vaihteessa yhdistyksellä oli 77 jäsentä.  Toukokuussa 2023 yhdistyksessä oli 129 jäsentä, joista 48 ukrainalaisia, 16 suomenkielisiä ja 68 ruotsinkielisiä.  Jäsenmaksu on aikuisilta 20 euroa, työttömältä 5 euroa ja alle 16-vuotiaat lapset ovat jäseniä maksutta.

Toiminta jatkuu lahjoittajien tahdon mukaisesti auttamalla hädässä olevia ukrainalaisia ​​sekä Ukrainassa että Suomessa. Yhdistys kiittää nöyrästi heidän suuresta halustaan ​​auttaa. Teemme  kaikkemme koordinoidaksemme apua myös jatkossa. Kaikkien lahjoittajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden ansiosta yhdistys voi toimia tavoitteidensa mukaisesti.  Toiveemme, kuten muidenkin, on, että sota päättyy.  Mutta silti avun tarve on valtava vielä pitkään.

Yhdistyksen tarkoituksena on suojella ja edistää ukrainalaisen kulttuurin tuntemusta, kulttuuriperinteitä ja kiinnostusta ukrainan kieltä kohtaan sekä lisätä yhteistyötä ja kulttuuriyhteistyötä Suomen ja Ukrainan kansojen välillä.  Yhdistys edistää myös integraatiota ja lisää tietoa ukrainalaisista ihmisistä ja maan oloista. Tavoitteena on myös antaa humanitaarista apua Ukrainalle sekä auttaa maata sen itsenäistymis- ja jälleenrakennuspyrkimyksissä.

Hallituksen jäseniä vuonna 2023 ovat Olena Galchenko pj, Mats Brandt, Kenneth Holmgård, Katarina Heikius vara pj, Elisabeth Morney sihteeri, Jouni Lilja, Svitlana Gonschar, Kim Lindedahl ja Mats Sandström. Annika Grannas on rahastonhoitaja ja Benita Öling toimii tilintarkastajana.

Lisää samasta aiheesta