Verksamhetsberättelse 2023
Innehållsförteckning
Projekt “Glad jul till barnen i Ukraina”
3. Kultur och integration med hjälp av projektbidrag
Kurser, utbildning och integration
Nordic Ukraine Advocacy Summit
Möte mellan volontärorganisationer i Litauen
Bilaga: Upplevelser under transporter av hjälp till Ukraina, Mats Sandström
1. Introduktion
När vi tänker tillbaka på 2023, ett år som präglats av pågående krig och enorma utmaningar i Ukraina, påminns vi om den viktiga roll som ideella organisationer har spelat för att ge stöd och hjälp, däribland Kalyna. Kriget i Ukraina har satt folkets motståndskraft och anda på prov, och genom våra gemensamma ansträngningar har vi kunnat erbjuda viktig hjälp. Genom insamlingarna har vi skaffat medel för allmännyttig verksamhet och bjudit humanitär hjälp till breda lager av människor i Ukraina, barn som åldringar, sjukhuspersonal som patienter, civila som soldater.
Under hela detta turbulenta år har vår organisation ägnat sig åt ett mångfacetterat uppdrag. Vi har levererat humanitärt bistånd till dem som är i desperat behov av det och sett till att fördrivna familjer och utsatta personer får mat, skydd och viktiga förnödenheter. Vi har velat stöda befolkningen i de värst utsatta områdena genom att tillhandahålla viktiga resurser och hjälp till dem som befinner sig i och nära frontlinjen. Dessutom har vi ingått partnerskap med ett flertal sjukhus för att tillhandahålla medicinsk utrustning, mediciner och stödtjänster för att tillgodose de akuta vårdbehov som krig har medfört.
Våra prestationer i år skulle inte ha varit möjliga utan det orubbliga stödet från våra givare, volontärer och partners. Er generositet och ert engagemang har gjort det möjligt för oss att göra en meningsfull insats, och vi vill framföra vår innerliga tacksamhet till var och en av er. Era bidrag har inte bara inneburit omedelbar hjälp, utan också gett hopp och styrka till otaliga individer som står inför motgångar.
När vi nu blickar framåt mot 2024 står vi fast vid vårt engagemang för att stödja Ukraina. Vägen till fred och återhämtning är lång, men med ert fortsatta stöd är vi övertygade om att vi kan göra en betydande skillnad. Tillsammans kommer vi att fortsätta våra ansträngningar att ge stöd för en ljusare och fredligare framtid för Ukraina.
Tack för att ni står vid vår sida och för ert fortsatta engagemang i vårt uppdrag. Vi ser fram emot att fortsätta detta viktiga arbete tillsammans under det kommande året.
2. Hjälp till Ukraina
Leveranser
Vid slutet av år 2023 hade vi totalt skickat 83 leveranser, maj 24 rör det sig om 112 stycken. Vi har levererat 53 bilar, 23 av vilka donerades av finländare. Per maj 2024 uppdateras siffrorna till 70 bilar varav 34 har donerats till Kalyna.


Av de 70 levererade bilarna är 4 ambulanser som aktivt används för att transportera sårade mellan fronten och sjukhusen. De donerade bilarna har skickats till de värst drabbade regioner av Ukraina, både till fronten och till fältsjukhusen. Bilar kommer till stor användning, de transporterar sårade soldater och civila, eller olika varor till norra, östra eller södra delar av Ukraina. Bilarna är mycket nödvändiga i Ukraina idag och det finns en stor efterfrågan då de ofta förstörs i krigsförhållanden.





Under hela året skickades hjälpsändningar på olika sätt, med de donerade bilar, stora lastbilar och paketbilar. Vi startade 2023 med att leverera en lastbil fylld med 5 ton varma kläder, ett tjugotal sjukhussängar och bord, rullstolar, rullatorer, hundratals liggunderlag, fisknät som knyts till kamouflagenät och två kraftiga generatorer till Ukraina med hjälp av Freja Transport & Logistics Holding och ett ukrainska transportbolag.
I februari 2023 lånade Nykarlebud ut en av sina stora lastbilar då kraftfulla generatorer donerade av Wasa Dredging, Torbjörn Backlund och Johan Näse levererades tillsammans med sjukhussängar, rullatorer, kraftfulla powerbanks och varma kläder. Generatorer har varit väldigt efterfrågade under året och tack vare alla som donerat har vi kunnat leverera både större och mindre varianter som har kommit till användning i skolor, daghem, sjukhus och andra platser.



Många generatorer har vi fått från Sanifast Ab i Malax, som också har donerat två bilar vilka är i bruk som ambulanser. Vi har också levererat generatorer donerade av Ateneum i Helsingfors och Nassab Ab i Oravais. Ateneums generator har en effekt på 85 kWh och Nassabs generator en effekt på 120 kWh.
Stor hjälp med leveranser till polska gränsen har vi fått av Ahola Transport Oy som under året körde våra förnödenheter fem gånger. Andra stora lastbilsföretag som har varit till stor hjälp var Nykarlebud samt Uusi Hansa Oy i Kurikka.
En stor insats till Kalyna gjordes av Jonathan Nordberg från Närpes. Han donerade 3 bilar som han tillsammans med sina vänner fyllde med de nödvändigaste sakerna som behövs vid fronten för att skydda soldater och civila. Han levererade bilar med allt material från Närpes direkt till Kyiv och Lviv på egen hand. Bland skickade förnödenheter hade Jonathan med sig tryckförband, taktiska handskar och sjukvård, generatorer och ecoflow power banks, starlinks och mycket annat nödvändigt och värdefullt till de som behöver.
Essekraft Ab donerade en stor mängd elkablar och elutrusting som Kalyna har levererat till Kherson.

Utöver de stora leveranserna har Kalynas egen bil rullat ner till Ukraina ungefär 1 gång per månad och varje bil som donerats till Ukraina har varit fylld med samma typ av hjälp. Hjälpen är omfattande och når alla regioner förutom de ockuperade områdena.
Vi försöker alltid att leverera förnödenheter så fort som möjligt och i de över 112 leveranserna har vi kört ner över 200 ton av donationer till Ukraina i form av basala nödvändigheter och sjukvårdsutrustning. Våren 2024 överstiger vikten 300 ton.
Under våra resor med förnödenheter gör vi många besök på olika platser, exempelvis besökte vi under en resa ett skyddsrum i en skola där de mest nödvändiga förnödenheterna lämnades. Föreningens ordförande har vid flertal tillfällen under året åkt till de fritagna regionerna och regionerna vid frontlinjen för att se behoven med egna ögon och samtala med vittnen och soldater.


I Ukraina är det inte bara människorna som lider. Det är viktigt att komma ihåg att kriget förstör vårt ekosystem. Djuren lider fruktansvärt av detta krig. Dels blir djur, precis som människor, skadade och dödade av beskjutningar, dels är det otroligt många djur som har lämnats hemlösa. Vi på Kalyna vill gärna hjälpa djuren och kör därför även leveranser med djurmat, filtar, sängar, medicin och andra veterinär tillbehör för att rädda de djur vi kan. Denna del av verksamheten hoppas vi kunna utöka under kommande år. Om man vill adoptera ett husdjur från Ukraina, vänligen kontakta oss så kan vi hjälpa er med alla detaljer. Det finns många som väntar på ett nytt hem.



Trygga leveranser
Processen för leveranser till Ukraina är följande:
- Allt börjar med att vi får en skriftlig förfrågan från sjukhus, myndigheter eller organisationer i Ukraina om vad de behöver och om vi kan leverera det de behöver.
- Efter att vi fått en förfrågan försöker vi få fram de förnödenheter de efterfrågar och behöver. Det sker via donationer eller direkta inköp.
- En lista över det vi kan och ska leverera sammanställs.
- Allt vi levererar till Ukraina deklareras i tullen på väg in till Ukraina.
- I Ukraina levereras förnödenheterna direkt eller tas emot i Ukraina av våra samarbetspartners som är betrodda organisationer. Våra samarbetspartners levererar sedan de insamlade eller inköpta varorna och förnödenheterna till sjukhus, myndigheter eller försvaret.
- Vi levererar inte direkt till privatpersoner utan allt går via betrodda organisationer som vi samarbetar med.
- Den part som tar emot varor och förnödenheter sänder ett stämplat dokument till Kalyna. Dokumentet bekräftar att de tagit emot vår leverans och vad de fått.
- Polisen i Ukraina gör ofta granskningar och kontrollerar att de varor som tagits emot i Ukraina verkligen har levererats och finns och att de är på de ställen där de ska finnas enligt dokumentationen. Allt övervakas noggrant.
- Dokumentationen är detaljerad och vi hoppas alltid på så många fotografier som möjligt från våra leveranser.
- Den som gör en donation till Kalyna ska gärna skriva ner vad donationen innehåller. Pappret läggs sedan med donationen. Detta underlättar vår dokumentation och förtullning.


Insamlingspunkter
Det har ordnats insamlingar bland annat vid livsmedelsbutiker, skolor, daghem och arbetsplatser. Barn har ritat teckningar, pysslat gåvor och donerat gosedjur. Hälsningarna som sänts med i leveranserna har ofta rört mottagarna till tårar. Det har gett tröst och hopp åt barn, handikappade, sjuka, sårade och stridande försvarare.
Kalyna samarbetar med Partioaitta, som samlar in förnödenheter i sina butiker runt omkring i Finland, bland annat i Helsingfors, Esbo, Uleåborg, Tammerfors och Vasa.
Närpes
Under året har en insamlingspunkt för Ukraina varit öppen på Närpes Kristna Center. Där har förnödenheter, sjukhusutrustning, generatorer, reservkraftsaggregat, mat, djurmat och kläder samlats in. Cirka 25 fyllda paketbilar har körts därifrån till Vörå. Smederna i Närpes har smidit krokar till skyttegravarna och i Lappfjärd, Korsnäs har man gjort ljus som kan användas som värmekälla i de mest utsatta ställen. Därifrån har det också donerats ett flertal bilar som körts ner direkt till Ukraina. Ett lokalt företag har donerat medicinsk utrustning till veterinärer vid fronten. Lokala företag har även donerat 27 braskaminer. Det har även donerats cirka 300 st laxnät (27 m lång och 7 m djupa) samt cirka 300 m strömmings ryssjearmar som är 7-9 m djupa. Hembygds smederna har även donerat cirka 370 st timmerhakar. I Närpes ordnas insamlingar med jämna mellanrum.



Pörtom
Pörtomhjälpen har donerat stora mängder sjukvårdsmateriel, rullatorer, sjukhussängar, rullstolar och mycket annat som nu är i användning på sjukhus, ålderdomshem och rehabilitering inrättningar på olika ställen i Ukraina.

Malax
Hjälpsamma Malaxbor har donerat varma kläder, sjukvårdsmateriel, rullatorer, rullstolar och mycket annat som är i flitig användning på olika ställen i Ukraina.
Vasa
Kalyna center i Vasa har under året varit öppet 3 gånger per vecka och då kunde man lämna sina donationer. Ofta ordnades även olika tematiska insamlingar utifrån efterfrågan som kom från våra ukrainska partnerns. På plats har vi tagit emot de basala nödvändigheter, sjukhusmaterial, båtmotorer och mycket mera.
Smedsby
I Smedsby ordnades vid olika tillfällen tematiska insamlingar efter förfrågan från Ukraina. Bland donation fanns filtar, julklappar, kläder för barn, leksaker, mat och mycket mera beroende på vad som efterfrågades.


Jakobstad
Optima i Jakobstad har tillverkat och donerat hela 16 braskaminer som användes under den kalla vintern vid fronten. Det har även donerats medicinsk utrustning från olika aktörer.
Ilmajoki
I Ilmajoki har vi samarbetspartners som också gör insamlingar och donerar. Ilmajoki har varit den största donatorn som enskilt donerat saker till rehabiliteringscenter så som träningsredskap, olika träningsmaskiner och sängkläder till sjukhus. De har även donerat mycket djurfoder.
Kurikka
I Kurikka ordnas olika insamlingar med jämna mellanrum. Härifrån har det kommit de flesta generatorer som körts ner till Ukraina. Utöver detta har det donerats bilar, kläder, militär utrustning och olika verktyg.
Vörå
Vår största insamlingspunkt är i Vörå. Tack vare Simons Element Ab och Vörå Sparbanksstiftelse har Kalyna fått tillgång till lagerutrymmen i Vörå där alla donationer är i tryggt förvar innan de levereras till sin slutdestination. Tack vare Heku Trans och JTK, som alltid ställer upp, får vi hjälp med lokala transporter och att lasta bilarna. Insamlingsplatsen i Vörå fungerar både som insamlingsplats för alla som vill komma med donationer men även som samlingspunkt för allt som donerats till.
Kalynas övriga insamlingspunkter. Här sorteras alla varor och sedan packas det utifrån vart i Ukraina varorna ska levereras. I Vörå har insamlingarna skett sedan mars 2022 och donationerna har bestått av mat, kläder, mediciner, fisknät, generatorer, tyg till kamouflagenät och mycket, mycket mera.

Samarbete med Odessa

Den andra ambulansen som donerades av Österbottens välfärdsområde kördes till Odessa. Den 23 december kom ambulansen till sjukhuset och blev en julgåva och ett hopp om att flera liv kan räddas. Det blev ett långvarigt samarbete med Odesa eftersom vi utöver sjukvårdsmateriel hade med oss en plan på hur vi kan hjälpa till med att utveckla ett rehabiliteringscenter som de höll på med. Det är viktigt att ge dom som fick hjälp med fysiska besvär också hopp för ett kvalitativt liv i samhället efter rehabilitering.
Läkaren Vasyl Rybak, väl känd i Ukraina och utomlands för sitt unika arbete som kirurg, jobbar med patienter även efter operationer med hjälp av likasinnade kollegor och vänner. Tillsammans har de skapat ett basketlag för de som genomgått svåra operationer. Kalyna hjälpte till med att köpa in dyrbara rullstolar som är specifikt utvecklade för träning och korgspel.


Tack vare en privatpersons donation på 20.000 kunde vi köpa 11 special rullstolar. Utöver rullstolarna kunde vi även köpa modern utrustning till sjukhuset, så som Shining 3D EinScan H2 3D och Intamsys Funmat HT 3D med tillbehör. Arbetet fortsätter och Vasyl Rybak skapar flera projekt för att hjälpa sina patienter att återgå till ett någorlunda normalt liv. Kalyna är fortfarande delaktig, följer processen och hjälper vid behov och möjlighet.
Samarbete med sjukhus
Under året har vi haft ett flitigt samarbete med fältsjukhus och andra sjukhus runt om i landet dit sårade soldater och civila transporteras samt sjukhus där svårt sjuka barn finns. Utöver de tidigare nämnde ambulanserna som donerats har leveranserna till sjukhusen omfattat mycket vårdmaterial såsom sprutor, kateter, bandagen, handskar, operationsutrustning och mycket mera.

En hel avdelning på sjukhuset i staden Monastyryshche förnyades med sjukhussängar som donerades av Österbottens välfärdsområde. Över 100 rollatorer och rullstolar används nu på dessa sjukhus, ålderdomshem eller av privata personer som är i behov av dem. Ett ålderdomshem fick en taxi – paketbil med ramp vilket ger vårdarna en möjlighet att transportera patienter i rullstolar eller i sjuksäng.



Över 68 eldrivna sjukhussängar fick Kalyna som donation och största delen är i användning i Ukraina just nu. Bland de viktigaste leveranserna var det 9 stycken operationsbord, som fick stor uppskattning och finns nu på sjukhus i Kyiv, Monastyryshche, Dnipro, Lutsk och fältsjukhus (III storm och 95 brigaderna). Sändningen av dessa operationsbord drog till sig medieuppmärksamhet vilket inte var konstigt då det var en jätte uppskattad donation i Ukraina. Vi fick otroligt mycket tacksamhet från alla som använder dem nu och på så sätt har vi, tack vare de som donerat, kunnat rädda fler liv. Sjukhusen i Monastyryshche, Dnipro, Kyiv, Kherson, Cherkasy har fått sängar, operationsbord och annan utrustning som donerades av Österbottens välfärdsområde samt flera andra institutioner och privatpersoner. Vi är mycket tacksamma till Österbottens välfärdsområde som har varit till stor hjälp och bidragit med stora donationer som nu används för att rädda liv.



Andra samarbeten
I samband med sjukhusbesök i Odesa träffade vi representanter för organisationen “Vira Nadia Liubov” som sköter om kvinnor och barn som har blivit utsatta för våld i familjen eller som är krigsoffer. Om vårt träff berättade vi i våra media på facebook och webbsida. Skolor i Vasa och Kvevlax, deras elever valde att bidra genom att förberedda julklappar till barnen som vi sedan levererade.




Under 2022 började vi samarbeta med organisationen Hvylia Dobra i Monastyryshche, det är en ukrainsk förening vars syfte är väldigt likt Kalynas. Deras verksamhet är mycket bred och de hjälper de mest behövande. Tack vare vårt nära samarbete vet vi alltid vad som främst behövs i Ukraina. Många av leveranserna kommer just till Hvylya Dobra och distribueras vidare till de mest akuta platserna. På plats hos Hvylia Dobra har vi haft äran att träffa många aktiva volontärer samt soldater från frontlinjerna.



Under 2022 började vi samarbeta med organisationen Hvylia Dobra i Monastyryshche, det är en ukrainsk förening vars syfte är väldigt likt Kalynas. Deras verksamhet är mycket bred och de hjälper de mest behövande. Tack vare vårt nära samarbete vet vi alltid vad som främst behövs i Ukraina. Många av leveranserna kommer just till Hvylya Dobra och distribueras vidare till de mest akuta platserna. På plats hos Hvylia Dobra har vi haft äran att träffa många aktiva volontärer samt soldater från frontlinjerna.
Projekt “Glad jul till barnen i Ukraina”
Med våra hjälpsändningar har vi nått barn på sjukhus, barnhem och familjer som drabbades av svåra krigsomständigheter. Till jul och nyår ordnade vi möjlighet för finländare att skapa personliga julklappar enligt listor som vi fick från våra partners-volontärer från Ukraina. Finländarna fick välja vart gåvorna skulle skickas: Mykolaiv, Kherson, Kharkiv, Zhytomyr, Dnipro och flera andra. Vi är mycket tacksamma till alla som deltog i projektet ”Glad Jul till barnen i Ukraina”, många fick en liten gåva, lite glädje och hopp för framtiden som kom från “Tomtens land”, Finland.


3. Kultur och integration med hjälp av projektbidrag
Tack vare beviljade projekt finansieringar från Svenska Kulturfonden 5.000 euro, Österbottens välfärdsområde, 2.000 euro, Aktiastiftelsen i Vasa, 2.000 euro och Oravais 1.250 euro samt Sparbanksstiftelsen i Vörå 12.000 euro har Kalyna kunnat främja integration av nyanlända ukrainare i Österbotten, ordna kulturella evenemang och gemensamma aktiviteter för ukrainare och finländare. Många av evenemangen har ordnats för att skapa mötesplatser mellan ukrainare och finländare.
Vörå
Februari
I februari ordnade vi ett besök till Nykarleby för att titta på gruppen “Kalambur” och deras premiär av föreställningen “Because it’s my home”. Samtidigt fick ukrainare besöka Timo Konttinens konstutställning som var tillägnad Ukraina.


Mars
I mars ordnades, tillsammans med Metsku, Vasa en gemensam skiddag i Vörå skidcentrum. Barn som vuxna från både Vasa och Vörå fick skida eller åka slalom med olika instruktörer som hade ställt upp som frivilliga. Var man inte intresserad av skidor fanns det möjlighet att bara ta en promenad i den fina naturen vid skidbacken. Efter aktiviteterna fick man umgås på Vänskapskafé där grillad korv och kaffe med tilltugg serverades. Ungefär 40 personer deltog, både ukrainare och finländare.



Under den finska påskhelgen ordnade Kalyna ett litet påskäventyr på Oravais museum. Cirka 30 personer deltog, både äldre och yngre. De nykomna ukrainare fick bekanta sig med de finländska traditionerna genom lek och nöjen.
Ukrainska barn fick möjlighet att delta i en konsert i Vörå kyrka.
April
I april var det dags att bjuda på lite ukrainska påsktraditioner för våra finländska vänner. Ukrainare tillredde traditionella maträtter och bakade olika traditionella påskbakelser. Det bjöds på mat samtidigt som ukrainare tog tillfället i akt och delade med sig av sina traditioner under påsk. Ungefär 43 personer deltog på evenemanget i Vänskapskaféet.
Maj
Eftersom det är oerhört svårt att slappna av och känna sig bekväm på ett nytt ställe när man fått fly sitt hem bestämde Kalyna sig att försöka bidra med lite avkoppling för barn och mammor. Det ordnades en utflykt till Härmä med naturpromenader och korvgrillning i solen omgivet av vacker natur.


Denna månad var det även högtid att fira Vysjyvanka dagen, den ukrainska traditionella broderade skjortan. Vid Vänskapskafé i Vörå uppträdde barn med sång. Det ordnades en liten workshop och barnen fick lära sig att göra de traditionella “varenyky”. Denna evenemang besöktes av cirka 20 personer.



I maj kom teatergruppen Kalambur till Vörå ungdomslokalen med sin föreställning “Because it’s my home”. Gruppen fick ett varmt bemötande av de cirka 50 åskådare och mycket beröm för den rörande pjäsen.
Kalyna ordnade ett gemensamt tittande av filmen Mariupol, på Norrvalla. Filmen är tung men den berättar sanningen om det som pågick i Mariupol under våren 2022.
Juni
Under sommarens första månad ordnades en resa till Tropiclandia för bad och avkoppling. Ungefär 200 ukrainare bosatta i Vörå, Vasa och Oravais fick chansen att delta. Tropiclandia donerade biljetterna.
Det ordnades även en utflykt till Unescos världsnaturarv i Björköby där besökare kunde njuta av den fantastiska utsikten och bekanta sig med olika sidor av den finländska historien och världsarvet. Cirka 60 personer deltog i utflykten.
Oktober
Under Halloween organiserade vi en fest för barn och ungdomar i Vänskapscaféet där ett 30-tal deltagare var med. Det fanns möjlighet att göra ansiktsmålning och det bjöds på god mat.
November
I november fixade ukrainare en workshop i hur man tillreder det ukrainska “Borsch”. 23 personer tog tillfället i akt och kom för att lära sig att tillreda Ukrainas nationalrätt.
I slutet på november var det mässa för immateriellt kulturarv i Österbotten på Årvasgården i Oravais. Ukrainare fick äran att delta och presentera sitt kulturarv genom att visa och berätta om sina traditioner.


Den fjärde lördagen i november är det minnesdag för Holodomors offer. Denna dag uppmärksammades med ett virtuellt evenemang där man fick göra ett online besök till Hodomor museum i Kyiv. Det fanns möjlighet att både delta i grupp på Vänskapskaféet eller ansluta sig till online mötet. Närmare 40 personer, yngre och äldre, ukrainare och finländare deltog och fick en djupare förståelse av de mörka sidorna i den ukrainska historien. Några av ukrainare valde även att dela med sig av sina familjers historier från denna tid.
Norrvalla i Vörå ordnade en julmarknad i slutet av november. Kalyna var inbjudna att delta och flera av de som är engagerade i Kalyna deltog på marknaden med syfte att visa det ukrainska, lära sig mera om de finländska julmarknader och samla in medel för att hjälpa Ukraina.
December
I december var det dags för julmiddag på Vänskapskaféet. Det ordnades under två dagar och ungefär 44 gäster kom för att smaka på de ukrainska julrätterna.
Under hela året har kaféet varit en mötesplats för vuxna, ungdomar och barn. En trygg plats vart man kan komma för att prata och umgås. En plats där mycket kunskaps- och kulturutbyte har skett mellan ukrainare och finländare. Det har varit en mycket viktig plats för både oss som organisation men även för de ukrainare som flytt kriget. Vi hoppas kunna fortsätta ha dörrarna öppna som tidigare.
Vasa
Januari
I januari ordnades under Anders Kronlunds ledning en konsert i Trefaldighetskyrkan. Tack till Vasa Svenska församling, Humanitas och Caritas för donationen till Kalyna till förmån för ukrainska barn som flytt kriget till Vasanejden.
Ett fint samarbete har utvecklats mellan Kalyna, Vasa Skidklubb, Martha mittemellan Malax och Sundom Marthorna, Röda Korsets svenska avdelning, Sundom K-market, Vasa övningsskola och Vasa stad. Välgörenhetskonserten 8.1. 2023 möjliggjorde bl.a. en skiddag under ett senare skede. Vörås och Vasas gemensamma skiddag i Vörå 4.3.2023 blev även fantastiskt.
Mars
Kalyna Center i Vasa invigdes i mars. Göran och Stefan Pellfolk har kostnadsfritt upplåtit affärslägenheten i Rewell, Övretorget i Vasa. Kalyna Center har blivit en populär och viktig samlingsplats för ukrainare och andra. Bland andra har Ukrainas ambassadör Olga Dibrova besökt Centret 21.3.2023.


Brändö kyrka ordnade “borsch” bjudning under vilken en insamling till Kalyna pågick.
Kalyna organiserade en träff för ukrainare med en FPA representant. Det var en givande diskussion där viktiga och aktuella frågor kunde lyftas och besvaras. 56 personer närvarade på träffen.
Den 24 februari samlades Metsku representanter och Kalyna representanter i Vasa för att tända ljus till minnet av alla offer för det ryska kriget i Ukraina.
April
I april var det dags för ukrainsk påsk. På Kalyna center i Vasa bjöds det på traditionell ukrainsk påsklunch. Lunchen var öppen för alla.
Vasa församling ordnade en konsert dit Kalyna hade fått inbjudan. Vi deltog i deras konsert.
Tillsammans ordnade Korsholms Företagare, Vörå Företagare och Kust Österbottens Företagare, Restaurang Bernys, Show and Acapella Group, Kuljun Pulju och sponsrade en minnesvärt galakväll som drog in närmare 8.500 euro för hjälpen till Ukraina. Under kvällen ordnades ett lotteri med många vinster, huvudvinsten var en bil donerad av Rinta-Jouppi.


Maj
Från och med maj och under hela sommaren har de nyanlända ukrainare hjälpt och deltagit i olika evenemang för att samla in förnödenheter och medel till Ukraina.
Kalyna var med och firade första maj i Vasa. Det ordnades en kaffebjudning på Kalyna center.
I maj var det även högtid att fira Vysjyvanka dagen. I Vasa firades dagen med workshop för alla där cirka 30 personer deltog.
I slutet av maj ordnades en båtutflykt för ukrainare i syftet att förbättra välmående.
Juni
Juni bestod av mycket avkoppling, bland annat inbjudan av Mika Tiainen till en villa helg, yoga med Iris, båtresa till Janne Saluuna och utfärd till Malax. Mycket uppskattade evenemang för avkoppling.




Ukrainska ungdomar hade en Lego workshop. Några av de äldre killarna höll en spännande föreläsning och deltagarna fick lära sig historien bakom världens mest kända byggsats och intressanta detaljer om dess användning.


I slutet på juni hade vi även ett möte med EU-politikern Miapetra Kumpula – Natri.
Juli
I juli ordnades en utflykt till Unescos världsnaturarv i Björköby och ett besök till rekryteringsmässan ordnad av Concoridan vid Campus Allegro i Jakobstad.
Genom Kalyna erbjöd Korsholm Music Festival gratis inträde för ukrainare.
Augusti
I samarbete med församlingarna i Vasa ordnade Kalyna en utflykt till Klippan för ungdomar.
Kalyna deltog i Konstens natt och presenterade sin verksamhet där. Under dagen och kvällen var Kalyna center öppet för besökare.
Kalyna organiserade ett möte med Vasek representanter för att informera ukrainare om deras arbete.
Oleksii Karpovych, en ukrainsk fotograf, var på besök i Vasa så Kalyna ordnade en fotoworkshop för ukrainska ungdomar tillsammans med honom.


Tillägnad Ukrainas självständighetsdag ordnades en konsert “Stand with Ukraine” på Academill i augusti. Flera ukrainska artister deltog i konserten på distans från Ukraina. Kalyna ordnade med busstransport för ukrainare från Vörå och Oravais för att ta del av välgörenhetskonserten som hedrade Ukraina och dess självständighet. Evenemanget var mycket högklassigt och välbesökt. Evenemanget kan ses på YouTube
September
I september ordnades två filmkvällar på Kalyna center för alla intresserade, filmerna “Viktoriias Dagbok” och “Долаючи темряву” visades.
På Kalyna center ordnades en kväll för kvinnor, “stark-svag kvinna”. Det blev en möteskväll för finländska och ukrainska affärskvinnor för att dela erfarenheter och tankar med likasinnade samt för att vila och ladda batterier.



I slutet på september ordnade Kalyna ett möte med Bo Andersson, en psykolog från Stockholm. På mötet deltog 30 ungdomar.
Oktober
Ett möte organiserades på Kalyna center med Vasa Women’s Club där Kalynas verksamhet presenterades och ytterligare samarbete diskuterades. På mötet deltog 45 personer.


Ett annat möte som hölls i Kalyna Center var på initiativ av Jenni Niemi från kulturavdelning Vasa stad med 20 personer närvarande. Det diskuterades bibliotekstjänster, fritidsaktiviteter för barn och organisationer samt genomförande av festivaler i Vasa.
Akademiforum vid Åbo Akademi ordnade ett seminarium med journalisten och författaren Lisa Bjurwald för att diskutera hennes bok “Slava Ukraini: kvinnor motstånd under Rysslands krig”. Kalyna ordförande blev bjuden att sitta i panelen.


I oktober startade ett projekt av Bark. De organiserade och genomförde 10 konstlektioner för ukrainska barn. Lärare Sini Björkholm och Janika Herlevi. Deltagande varierade mellan 6 och 10 barn per lektion. Projektet pågick till och med januari 2024.
En kvinnokväll för ukrainska och finska kvinnor organiserad av Yulia Manko på Kalyna center. Där presenterades ukrainska traditioner och man bjöd på ukrainska rätter. Ungefär 20 personer deltog.
I oktober påbörjades en gratis kurs hur man gör ukrainska “motanka” dockor. Träffarna hölls varje onsdag till och med december.



Wasa Sport donerade 400 gratisbiljetter åt ukrainare till en av Sports ishockeymatch. Ukrainare blev också bjudna på flertal konserter, bland andra på Vasa stadshus.
November
I november ordnades i Sundom en mässa med temat Österbottniska traditioner. Kalyna deltog med ukrainska bakverk, ukrainska handgjorda souvenirer och buketter med färska blommor.
I Vasa ordnades även en julmarknad där Kalynas representanter deltog med ukrainska julbakelser och julklappar.
I november uppmärksammades Holodomor även i Vasa. På Kalyna center visade man en film om Holodomor i Ukraina. Kalyna organiserade även ett online utflykt till Holodomor museum i Kyiv.


Kalyna ordnade ett möte med en läkare på Kalyna center. Där kunde deltagarna ställa olika frågor och få svar på saker de undrat över.
December
Finlands självständighetsdag var en viktig dag, det är viktigt att minnas de som stridit för vår framtid. Kalynas representanter tände ljus på gravgården till minne av alla de som offrade sina liv för ett självständigt Finland.


Under månaden hade Kalyna ett möte med Khersons vice borgmästare Vitaliy Belobrov. På mötet diskuterades integration av ukrainare i Finland samt praktiska frågor kring humanitärt bistånd till civilbefolkningen i Kherson-regionen.
Teatergruppen Kalambur uppträdde på Vasa stadsbibliotek. Kalynas ordförande höll tal.
Loftet ordnade hantverks workshopar.
Inför jul ordnade Kalyna en festlig jullunch för Kalynas medlemmar där 45 gäster deltog.
Kalyna deltog på Bocks nyårsmässa där ukrainare bjöd på ukrainska bakverk.
Inför nyår ordnade vi ett nyårsfirande med barn. Deltagarna var finländare och ukrainare med barn. Det bjöds på nyårsånger och show. 30 personer deltog i evenemanget. Kalyna ordnande en avkopplande dag för ukrainare och finländare i Suvilahti skidbacken med grillning och pulkaåkning.

På både Kalyna center och Vörå Vänskapskafé ordnades julfester för flyktingbarn så att dessa kunde uppleva lite julmagi genom festlig program som Kalynas aktiva medlemmar, Yuliia Manko, Halyna Berezovska, Halyna Luzhetska och flera andra hade ordnat. Kalyna Center i Vasa och Vänskapskafé, eller nuförtiden Kalyna Center Vörå, har blivit riktiga centrum för ukrainsk kultur och viktig mötesplatsen för ukrainare och finländare var de lär sig om varandras kultur och vanor, samhälls vanor och viktiga traditioner. Kalyna mötesplatser uppskattas av finländare också som ett ställe där de kan träffa och diskutera med ukrainare i en trevlig atmosfär och ro.
Vi vill tacka Lärcenter i Kvevlax som samlade och packade julklappar till barnen i Ukraina och skolan i Gerby som gjorde julklappar till interna flyktingbarn i Ukraina. Efter att julklapparna levererats hade vi en Zoom träff med barn från Gerby skola och barn i Zhytomyr vilket var väldigt lyckat. Barn frågade frågor och det blev en intressant och livlig pratstund.
Evenemang i Nykarleby
I februari 2023 spelade ukrainska gruppen ”Kalambur” på Scala-scenen i Nykarleby – gruppen fick sedan uppträdanden i övriga Finland. I Polen vann de sedan en tävling som gav dem möjligheten att framföra sin pjäs ”Because it´s my home” i Berlin – ”Vi kan göra det och vi måste göra det”.
I maj 2023 ordnades ”Ögon som berättar” en kväll för Ukraina i fotostudion vid Bildström i samband med företagets fyrtioårsjubileum. Mats ställde ut bilder samt visade ett bildspel och berättade om sina första resor till Ukraina. Senare presenterade Olena, Katarina och Mats organisationen Kalyna och dess verksamhet för ett fyrtiotal åhörare.
I september ordnades en kväll för Ukraina med musik av Katya Pokas och Anna Nybäck.
Kurser, utbildning och integration
I juni ordnade Concordia en rekryteringsmässa i Jakobstad. Kalyna ordnade busstransport åt intresserade ukrainare från Vasa, Oravais och Vörå för att de skulle få info om möjligheter arbetsmarknaden och till studier.



Under våren och sommaren organiserades möten med en representant för Novia för att utarbeta integrationsplaner för ukrainare.
Sedan hösten 2023 håller Kalyna varje vecka kurser i finska, engelska, musik och sång, teater och konst.
I mitten på året gjordes i samarbete med Marthaförbundet en video om banktjänster i Finland där Kalyna deltog genom att texta till ukrainska. Videon kan ses på Youtube
4. Övriga evenemang
Utöver leveranserna av hjälp till Ukraina, kulturevenemang och integration jobbar organisationen med att bredda sitt kontaktnät och hitta nya inriktningar att jobba med. En viktig del för framtiden är att skapa goda förbindelser mellan det ukrainska och det finska samhällen. Därför deltar representanter från Kalyna på olika evenemang i Ukraina, Finland men även i andra europeiska länder.
Nordic Ukraine Advocacy Summit
I juni ordnade Nordic Ukraine Forum en träff för ukrainska organisationer från nordiska länder och från Ukraina. Under mötet diskuterade vi hur man kan samarbeta i riktningen påverkansarbete för Ukraina och hur man ska utveckla relationer mellan volontärorganisationer för att hjälpa effektivt. Alla presenterade sina föreningar och delade med sig av viktig erfarenhet från sina respektive länder.




Spilka Zhinok Ukrainy
Kalyna jobbar inte bara med hjälp i fysisk form men också för att utveckla internationella förhållanden och skapa möjligheter för gemensamma projekt. Kalyna besökte Kyiv Chamber of Commerce and Industry. Vi har skapat kontakter och samarbetar aktivt med den äldsta kvinnliga organisationen i Ukraina Spilka Zhinok Ukrainy Головна – Спілка Жінок України (СЖУ) (ngowuu.org) SZHU. Vår första gemensamma projekt var på den internationella fredsdagen i oktober på Kyivs barnsjukhus som tar emot patienter med svåra sjukdomsfall från hela Ukraina. SZHU ordnade ett intressant program för barnen och representanter från Kalyna var där och delade ut gåvor från Finland.
Inga Skott donerade medel med vilka vi kunde köpa gåvorna till barnen. Det var Kalynas representanter Inna Zelisko och Katia Bahdasarian som deltog i projektet tillsammans med SZHU och deras ordförande Leokadia Gerasimenko. Spilka Zhinok Ukrainy tackar för stödet till Ukraina. De har uppmärksammat Kalynas och Skotts insatser med medalj och diplom. Inga Skott fick också en traditionell broderad skjorta från Ukraina som symbol av tacksamhet och respekt.


Rebuild Ukraine 2023
I november besökte Kalynas ordförande Olena Galchenko en stor mässa i Warsawa, Polen. Rebuild Ukraine Exhibition & Conference är ett internationellt evenemang som hölls för andra gången i Warszawa, Polen. Evenemanget är för partners som är intresserade av återuppbyggnaden av Ukraina. Evenemanget samlar ukrainska myndigheter, lokala samhällen och företag, internationella finansinstitut och företag från andra länder som är intresserade av återuppbyggnaden av landet.



Möte mellan volontärorganisationer i Litauen
I Litauen ordnades ett toppmöte för frivilligorganisationer tillsammans med regeringsföreträdare för att samordna åtgärder och effektivt samarbete både i Luhansk-regionen och med utländska organisationer. Kalynas ordförande deltog i seminariet på distans.


Samarbete med Sammit Knyha
Det är viktigt att nämna vårt samarbete med Sammit Knyha – en bok utgivare som vi köper böcker från och som vid flera tillfällen även donerat böcker. I första hand tar vi in böcker som är på ukrainska. För ukrainska barn och vuxna är det viktigt att behålla kontakt med sitt modersmål och barn behöver höra och läsa på sitt modersmål. Det finns även böcker på engelska, böckerna är om Ukraina och tagna till Finland i syfte att sprida kunskap om Ukraina till finländare. En del böcker har vi donerat till biblioteken i Vörå och Vasa.


En broderad duk som presenterar ukrainare i Finland finns nu i ett ukrainskt museum. Vi fortsätter långsiktigt arbete med organisationer i Ukraina för att skapa enighet i strävan för fred. Vi jobbar för kulturutbyte och integration av ukrainare i ett nytt samhälle samt bättre förståelse av kultur, gemenskaper och skillnader.
5. Vår organisation
Styrelsen
Styrelsen har nio medlemmar. Styrelsen hade 4 möten under 2023. Till styrelsemötena har även många sakkunniga kallats.
Styrelse 2023:
Olena Galchenko – ordförande
Katarina Heikius – vice ordförande
Elisabeth Morney – sekreterare
Jouni Lilja – styrelseledamot
Kenneth Holmgård – styrelseledamot
Kim Lindedahl – styrelseledamot
Mats Brandt – styrelseledamot
Mats Sandström – styrelseledamot
Svitlana Gonchar – styrelseledamot
Annika Grannas – kassör
Benita Öling – revisor
Föreningen har arbetsgrupper och många aktiva eldsjälar som gör stora och värdefulla insatser för ukrainare i Finland och Ukraina. Föreningens styrelse och aktiva är oavlönade. Föreningen samarbetar med ukrainska ambassaden i Finland.
Kalyna har fyra beskyddare. Det är den ukrainska ambassadören i Finland Olga Dibrova, författaren Antti Tuuri, företagaren Rune Westergård och Tim Sparv, den tidigare kaptenen för Finlands fotbollslandslag. Vi är mycket tacksamma över beskyddarnas stöd till Ukraina och Kalynas verksamhet!




Medlemmar
Vid årsskiftet 2023 hade föreningen 177 medlemmar, (år 2022 var antalet 77). 72 ukrainska, 19 finska och 86 svenskspråkiga.
I maj 2024 hade föreningen 204 medlemmar, 97 ukrainska, 21 finska och 86 svenskspråkiga. Medlemsavgiften är 20 euro för vuxna, arbetslösa 5 euro och barn gratis.
Vi välkomnar nya medlemmar både stödjande och aktiva. Ta kontakt!
Föreningens syfte
Föreningen är en ideell förening och man strävar till att nyttomaximera all verksamhet så att så lite kostnader som möjligt uppstår och att man med de resurser som finns kan göra så stor nytta som möjligt både för ukrainare i Finland och i Ukraina.
Syftet med föreningen är att värna och främja kännedomen om ukrainsk kultur, kulturtraditioner och intresset för det ukrainska språket samt öka samverkan och det kulturella samarbetet mellan Finland och Ukraina och deras folk. Föreningen ska främja integrationen och öka kunskapen om folket och förhållandena i Ukraina. Föreningens syfte är att ge humanitär hjälp och bistånd till Ukraina för att hjälpa dem i deras kamp och återuppbyggnaden.
Föreningen fullföljer sitt syfte genom att
● arrangera möten, kurser och föredrag
● ordna kulturevenemang, diskussioner och fester
● sprida litteratur och annat material som presenterar länderna
● bedriva informations- och upplysningsverksamhet
● ordna informations- och studieresor för sina medlemmar
● arrangera gemensamma evenemang och utflykter
● samarbetar med andra motsvarande föreningar
● bedriva utskänknings verksamhet i anslutning till de evenemang som föreningen arrangerar
● motta donationer, loppisar och ordna insamlingar. Föreningen står för direkta och indirekta kostnader för insamlingar och donationer. Donerade medel kan användas för transporter till hjälpbehövande inom Finland samt till och från Ukraina, arrangerandet av evenemang, inköp, omkostnader och vid behov iståndsättning av ovannämnda.
● föreningen kan med egna medel och med medel från insamlingar använda dessa för ovanstående ändamål
● föreningen samarbetar även med andra föreningar och organisationer vid insamlingar och donationer för att förverkliga föreningens syfte
● föreningen ansöker om projektbidrag och understöd för att kunna verkställa sina syften.
Föreningens värdegrund utgår från en människosyn där människans värde är okränkbart i enlighet med FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Föreningens huvudsakliga avsikt är inte att skaffa vinst eller annan ekonomisk förtjänst till föreningen eller sina medlemmar. För att säkerställa kontinuiteten i verksamheten kan föreningen äga för verksamheten nödvändig lös och fast egendom samt ordna lotterier, loppisar, basarer och andra jämförbara tillställningar och evenemang. Föreningen kan uppbära medlemsavgifter, ta emot testamenten, donationer och understöd samt ordna penninginsamlingar och lotterier. Föreningen söker vid behov tillstånd av lämplig myndighet för sin verksamhet. Föreningen
kan också göra understödsansökningar.
Insamlingsverksamhet
Insamling av medel
Kalyna beviljades permanent insamlingstillstånd 25.11.2022 RA/2022/1665. En ansökan om tillägg till insamlingstillståndet för att med insamlade medel kunna hjälpa försvaret i Ukraina lämnades in i början av 2023. Ärendet är inte ännu slutbehandlat. Det finns ett stort intresse att hjälpa försvaret.
Under 2023 mottog Kalyna penning donationer för 203 483,23 euro, (år 2022 49 412 euro) en ökning på 218%. Donationer på 161 441,31 euro mottogs som understöd inom permanenta insamlings tillståndet och 42 041,92 euro mottogs som riktade understöd.
Insamling och donation av förnödenheter
Insamlingarna är en omfattande del av föreningens verksamhet. En förteckning över sponsorer och samarbetspartners presenteras på www.kalyna.fi.
Till Kalyna doneras tonvis med förnödenheter såsom mat, vårdmaterial, kläder, powerbanks, generatorer, bilar och ibland även drönare och annan teknisk utrustning. Dessa donationer går till de mest behövande i Ukraina, såväl till försvaret som civilbefolkningen.
6. Utsikter inför 2024
2023 var ett år med mycket aktivitet och många viktiga projekt och evenemang, vilket gav ett starkt momentum när vi nu gått in i det nya verksamhetsåret 2024. Många projekt som inleddes förra året kommer att fortsätta, bygga vidare på den grund vi har lagt och utöka vår påverkan på olika fronter.
Vårt pågående samarbete med rehabiliteringscentret i Odesa är ett exempel på denna kontinuitet. I januari beställde vi special rullstolar till skadade personer för att underlätta deras rehabilitering och göra det möjligt för dem att delta i rullstolsbasket. Det bildades ett lag och Kalyna är aktivt engagerad i att stödja det. Vi köper in träningsutrustning och levererar den till centret, samt diskuterar kontinuerligt ytterligare praktiskt stöd som vi kan ge.
Vi har också långsiktiga projekt som fokuserar på barn på barnhem, sjukhus och barn med särskilda behov. I samarbete med Spilka Zhinok Ukrainy planerar vi gemensamma konserter, Zoom-föreläsningar, kurser och andra aktiviteter för att berika dessa barns liv.
För att bättre kunna tillgodose de föränderliga behoven systematiserar och optimerar vi hjälpsändningarna och ser till att de motsvarar de aktuella kraven och utmaningarna. Alla planer diskuteras noggrant med våra partner-volontärer på plats för att säkerställa ett effektivt genomförande.
Under 2024 kommer vi att lägga stor vikt vid att utveckla regelbundna utbildningsprogram och kurser för ukrainare. Dessa initiativ syftar till att förse individer med nya färdigheter och yrken, vilket förbättrar deras personliga och professionella tillväxt. Vi planerar att lansera utbildningsprojekt på flera språk, bland annat svenska, finska, ukrainska och engelska.
Vi främjar också internationella kontakter genom att bjuda in finska barn till musik- och konstlektioner på Kalyna Center. Syftet med dessa aktiviteter är att främja bättre kommunikation och bygga vänskapliga relationer mellan barn och vuxna från olika kulturer. Genom att förstå varandras kulturer och vanor hoppas vi kunna stärka dessa band.
Genom kulturdiplomati strävar vi efter att skapa en övergripande förståelse av det ukrainska samhället för finländare och vice versa. Vårt mål är att bygga upp varaktiga och vänskapliga relationer som bygger broar mellan våra samhällen och främjar ömsesidig respekt och samarbete.
När vi nu gått in i 2024 är vi fortfarande hängivna till vårt uppdrag, inspirerade av det gångna årets framsteg och motiverade till att uppnå ännu bättre resultat. Tillsammans med våra supportrar, volontärer och partners kommer vi att fortsätta att arbeta outtröttligt för en ljusare och mer inkluderande framtid. Tack för ert orubbliga stöd och engagemang för vår sak.
För mer information se https://www.kalyna.fi/ eller kontakta: Olena Galchenko +358 44 926 5098 Katarina Heikius +358 500 167 063 Jouni Lilja +358 40 124 5002 |
Bilaga: Upplevelser under transporter av hjälp till Ukraina, Mats Sandström
Första resan startade den 23.02.2023 efter att Mats hört att Kalyna inte hittat en lämplig skåpbil för transporterna till Ukraina. Mats lånade ut sin egen minibuss som Olena körde och han körde själv Bildströms paketbil denna resa. Mats vände hemåt efter att ha lossat lasten i Rava-Ruska medan Olena fortsatte färden ända till Monastyryshche i centrala Ukraina.
Andra resan förde Mats till Monastyryshche, mycket tack vare Olenas arrangemang och Vitalii som mötte upp vid Polsk-Ukrainska gränsen. Framme i Monastyrysche fick Mats ett hjärtligt mottagande av Tatjana och Alexander, bordet var dukat med många utsökta ukrainska rätter.

Hvylia Dobra – Kalynas samarbetspartner i Monastyryshche tog emot sändnigen, men hade också ordnat en hel dags program där de mångsidigt visade upp sin verksamhet. Mats fick även träffa stadens högsta ledning med borgmästaren i spetsen som hedrade den långväga gästen med ett besök, dessutom bereddes han möjlighet att besöka militärens övningsbana.
Mats hade nu också möjlighet att träffa interna flyktingar österifrån som bodde i staden med omnejd, detta gjorde så starkt intryck att tanken på en vidare dokumentation av de interna flyktingarnas situation föddes.
Här ett utdrag ur Anias berättelse (Uljanas mor och Irynas svärdotter) :
”Åren 2014-2021 hade mitt och min familjs liv påverkats endast mentalt av situationen på Krim och kriget i Donetsk och Luhansk, man visste att något pågick, men inte mycket märktes i våra hemtrakter.
Mina svärföräldrar, min man, jag och våra då två, senare tre barn hade år 2010 flyttat till svärfars hemland Ukraina efter en lång tid i Turkmenistan (som är mitt hemland). Svärfar ville först ”hem till byn” nära Monastyryshe där hans kusin ännu bor kvar, men sen bestämde vi oss för soliga Antonivka som ligger på Dniproflodens strand, en bit uppströms från Kherson och flodmynningen till Svarta havet. Klimatet där är härligt!
Den 24.02.2022. väckte en väninna mig med ett telefonsamtal ”Kriget har kommit hit”. Strider pågick vid Anonivka-bron. När jag tittade ut genom fönstret var det som att se ut i en annan värld, jag kunde se och höra skott och explosioner. Jag såg femton stycken ryska helikoptrar som likt en flock kråkor sniffade just över hustaken, de kom så nära att vi kunde se ansiktet på piloten. De sökte militären som försvarade Kherson-området. Militären blev helt tagen på säng, så helikoptrarna kunde släppa sina bomber på bland annat bensinstationen 300 m bort från oss. Tryckvågen från den explosionenvar så stark att entrédörren till vårt hus förstördes, men värre skulle det ännu bli. Det ryska anfallet var massivt och det Ukrainska försvaret svagt.


Folk som var ute vid marknaden besköts, så min familj sökte skydd i husets källare med barn och husdjur. Det var vinter, så det var kallt i källaren, alla måste vara tysta, sova i skift, någon måsta hela tiden vaka, vi klarade oss där, men husets tak, dörrar och fönster skadades.
Nästa dag ringde vänner som bodde på östra sidan av Dnipro att vi måste fly – ryska styrkor var på väg och skulle vara där om fyrtio minuter och byn skulle förmodligen förstöras. Vi åkte alla sju i en vanlig personbil till släktingar som bodde 25km bort. Mycket riktigt hörde de oljudet av anfallet om en dryg halvtimme, vi hörde sen att 200 personer hade sökt skydd vi bensinstationen som tidigare bombats, de klarade sig nu men långtifrån alla i byn. Det hade kommit mängder av stridsvagnar över bron.”
Tredje resan gick av stapeln i april-maj månadsskiftet, även nu till Monastyryshche, natten före vi (Olena, Christer och Mats) anlände till Monastyrysche hade ryssarna skjutit två robotar mot Uman som ligger ca 40km från Monastyryshche med över tjugo dödsoffer, vi åkte dit för att träffa ett ögonvittne och kunde lägga ner blommor för att hedra de döda och skadade.
Inna på Hvylia Dobra hade arrangerat ett besök på en flyktingmottagning belägen i en stor gammal byskola och dessutom hade jag möjlighet att en andra gång träffa Iryna och Uliana samt Ania, dessutom med tolkens hjälp intervjua dem och flera andra flyktingfamiljer.


Fjärde resan, Kalyna kunde lite senare på våren köpa en Suzuki Samuraj terrängbil som sedan donerades till en humanitär organisation i Tjerkasy, Mats körde ner bilen, även denna resa förlöpte utan större bekymmer, en punktering i övrigt ”bra flyt”. Hemvärnssoldaterna i Monastyryschche berättade om Shahed-drönarna som då och då flyger även över deras lilla stad (på väg från Svarta havet mot Kyiv) och berättade om behovet av starka laserpekare för att lysa upp drönarna för att skyttarna ska kunna skjuta ner dem i mörker. Detta behov var inte enkelt att hitta lösning på då EU har förbud mot starka laserpekare för civilt bruk, men tack vare en bekant med kontakter i Thailand kunde även detta införskaffas (även om det tog tid). Hoppas den kommit till nytta vid dethär laget när texten skrivs. På vägen hemåt så mötte vi upp med nästa bil, en Land Rover på väg som donation till Ukraina.
Ett upprop till företagarna i nejden gav tack vare bland andra Brage Finskas och Heimbacka lantbruk så småningom möjlighet och orsak till den femte resan då en fyrhjulsdriven Mitsubishi L200 kunde inköpas till Kalyna och doneras till Hvylia Dobra, dessutom fick vi en storslagen donation av Tony Forsbacka, en värdefull klättringsutrustning till ett scoutläger som hölls i skogarna nära Monastyryschche.
Slutligen den sjätte resan under perioden blev efter ett långt uppehåll verklighet i maj 2024, då en fullastad bil tillsammans med kompisen Jonathan startade från Vörå. Denna gång hade vi i huvudsak med oss humanitär hjälp som skulle till Cherson i samarbete med en lokal organisation i Tjerkasy-regionen. Denna gång träffade vi en annan Jonathan i Polen strax före gränsövergången, han hade skaffat, renoverat en Volvo V70 crosscountry och var nu på väg mot Kyiv för att där överlämna sin donation i samarbete med Kalyna. Tyvärr kunde sen Mats inte komma in i Cherson för att vara med vid utdelningen av hjälpen och för att med egna ögon se hjälpbehovet där, men i bilderna från utdelandet framgår tydligt det enorma behov av allt som finns där. Förhoppningsvis kan tillståndet för en utlänning att komma in ordnas inför nästa resa, nu då vi vet att ett sådant behövs.


Tillbaka i Monastyryschche fick jag möjlighet att intervjua en militärofficer som blivit nästan helt blind när han skadats i kriget, samt Vera som berättade om händelser när kriget kom till hennes Berislav.

