Den 24 februari – årsdagen av den fullskaliga invasionen

Den 24 februari är det två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Vi vill bjuda in er till Vasa torg för att visa att vi står tillsammans för Ukraina! 

Vi vill stå upp för Ukraina, hedra fallna hjältar och visa vår tacksamhet till Finland och det finska samhället som tydligt har stått vid Ukrainas sida sedan februari 2022. Vi bjuder in alla stadens invånare och våra vänner att ansluta er till demonstrationen. Ta med er finska och ukrainska flaggor! 

Datum och tid: 24 februari 2024, kl.16:00 

Plats: Vasa torg, Vasa

——– 

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina. Det var en eskalering av kriget som inleddes redan 2014. I tio år har Ryssland terroriserat det ukrainska samhället, barn som vuxna, civila som militära. Ryska missiler har förstört hem, skolor, sjukhus, kulturarv och annan viktig infrastruktur. Rysslands krig i Ukraina påverkar den globala livsmedelsförsörjningen, orsakar irreparabla miljöskador och får negativa ekonomiska konsekvenser för världens länder. 

Genom att utlösa det första kontinentala kriget i Europa på 2000-talet har Ryssland undergrävt det system för kollektiv säkerhet som inrättades efter andra världskriget. Internationell rätt, mänskliga rättigheter, principerna om suveränitet, oberoende och territoriell integritet har kränkts. Rysslands aggression mot Ukraina och dess konsekvenser är ett direkt angrepp på demokratiska värderingar, vilket visar på hotet mot internationell fred och säkerhet i Europa.

Vi uppmanar världens ledare att ge ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina för att säkra demokratins seger och stoppa kriget från att komma längre in i Europa. 

Finland har stöttat Ukraina sedan första dagen. Det finska samhället har ställt upp för ukrainare som kommit för att söka skydd men även för de som är kvar i hemlandet. Finland har ställt upp med både humanitär och militär hjälp under de två åren samt sett till att de som tvingats att fly ska få en chans till ett liv i Finland. Vi är tacksamma och hoppas att er vilja att stödja Ukraina fortsätter. 

Vi bjuder in alla att delta på demonstrationen 24 februari kl.16.00 på Vasa torg, Vasa. Vi samlas för att stödja Ukraina i kampen för fred och självständighet samt tacka Finland för allt stöd. Tillsammans vill vi hedra de som fallit offer för det fruktansvärda kriget och alla soldater som lagt livet till för vår trygga vardag. Genom att samlas tillsammans kan vi ge varandra mera kraft att kämpa vidare!

Relaterade artiklar