Sammanställning för september, Ukraina

Kalynas arbetsområden expanderar ständigt på flera håll. Vi växer och blir starkare. Fler människor lär sig om oss både utomlands och i Ukraina. Kalyna jobbar inte bara med humanitärt bistånd utan också med andra aktiviteter som ämnar till ukrainarnas integrering i det finska samhället och stärkande av de kulturella banden med Ukraina och andra länder.

1. I somras ordnades det ett mycket intressant och stort kulturevenemang i Ukraina, som syftade till att förena all de ukrainare som spridits över hela världen på grund av kriget. Att förena dem genom konst, det vill säga konstverk, hantverk, litteratur, musik och sång. Konstfestivalen ”Du är i mitt hjärta, Ukraina!” samlade ukrainare från hela världen under sina vingar. Festivalens höjdpunkt var presentationen av ukrainska handdukar inom ramen för det relaterade projektet ”Handdukar – styrka i enighet”, som broderades av hantverkare från varje land, det var en mycket symbolisk förening – en förening av den genetiska koden för broderi och den konstnärliga koden för ukrainska talanger. Stort tack till dem som tänkte ut, genomförde, hjälpte till och deltog. Styrka i enighet – denna slogan förkroppsligades till fullo i festivalen för ukrainsk kultur.


2. Möten i Kiev. Stort tack till Leokadia Volodymyrivna, ordförande i Ukrainas kvinnoförbund, för den trevliga bekantskapen med generösa och vänliga människor. Ivan Stepurin, chef för förlaget Summit Book, gav oss många intressanta och otroligt vackra böcker på ukrainska och engelska. Både barn och vuxna plockade entusiastiskt upp böckerna för att läsa.


3. 21.09.23 firade hela världen Fredsdagen. Med stöd av Finland Ukraina Ostrobotnia ”Kalyna”, Kvinnoförbundet i Ukraina, under ledning av Leokadia Gerasymenko och i samarbete med Natalia Berikashvili, ledamot av Kyivs stadsfullmäktige, Ivan Stepurin, ordförande för frivilligorganisationen ”Ukrainian Smile”; Vadym Petrunin, chef för IHUB för start-ups och teknikföretag; David Sureshvara, psykolog och konstkritiker och en grupp dansare, genomfördes en underbar idé för att fira fredsdagen. Firandet ägde rum på det nationella specialiserade barnsjukhuset Okhmatdyt. Barnen fick hälsningar från sina kamrater från Finland och fick leksaker från Finland Ukraina Ostrobottnia ”Kalyna” och godsaker från ”BKK”. Under firandet tog en sagodans av psykologen och dansaren David Sureshwar barnen till sagovärlden och en grupp underbara dansare tände barnens lust att delta i dansen, barnens ögon sken av glädje och lycka. Barnen gratulerades också på fredsdagen av en särskild gäst från Storbritannien, politikern och ekonomen Sir JON VINCENT ”Vince” Cable. På denna fredsdag återförenades Kalyna med sina vänner och fick nya. Stort tack till ledningen och personalen på det nationella specialiserade barnsjukhuset ”Okhmatdyt” och till alla som skapade en denna underbara stund. Tillsammans är vi starka!    

Fredsdagen i barnsjukhuset ”Okhmatdyt”

4. Leverans av en bil till ett ålderdomshem och internflyktingar med särskilda behov.


5. Den 21 september deltog Kalyna representerad av Olena Galchenko i ett internationellt forum i Kyiv som tillägnades återuppbyggande av ukrainska företag och annan verksamhet.


6. Bilder från olika hjälpleveranser till Ukraina under september. Tack till varje en av er!:heart:

Relaterade artiklar