Sammanställning – resultat från mars

Livet går vidare, och det gör även kriget. Vi fortsätter också med våra aktiviteter, även om vi tyvärr inte alltid kan dela med oss av vad vi har gjort i tid.

Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, var Loftet värd för en kväll med finsk-ukrainsk kvinnogemenskap. Projektet organiserades av: Kalyna – Finland Ukraina Ostrobotniia Kalyna rf. Genomförande: volontärer från det finsk-ukrainska vänskapscentret Kalyna i Vasa


14.03 Unga och kreativa psykologer höll en föreläsning om ”Tidshantering, balans mellan arbete och privatliv, målsättning” för alla ukrainare på Vänskap-kaféet.
Den 15 och 28 mars hölls masterclasses om att göra traditionella ukrainska motanka-dockor. Denna meditativa och kreativa aktivitet är en gammal konst, varje docka är unik när det gäller estetik och har en djup symbolisk betydelse.


Den 19 mars höll vi en presentation av boken ”Irpin är mitt hem”, som vi gjorde tillsammans med våra ukrainska flickor från Tiainen ry. Under presentationen lyssnade vi på dikter skrivna av Irpins barn som framfördes av deras kamrater från Finland. Vi träffade också de barn från Irpin som var medförfattare till boken. Barnen som deltog i evenemanget ritade gratulationskort till sina vänner från Ukraina.


Den 22 mars hölls konstterapiklasser under ledning av psykologer.


Ett kafé i Vörå var en mötesplats för ukrainska och finska ungdomar där de kunde prata över kaffe och godsaker.

Den 27 mars bjöd vi in våra finska vänner för att tillsammans fira den stora högtiden för Kristi uppståndelse
Skådespelarkurser för barn hålls regelbundet, kurser i engelska och finska hålls, och körsångsgruppen och musiklektionerna fortsätter.
Sömnadskurser har också lanserats. Efter utbildningsperioden började de sy utbytbara underkläder till de skadade på sjukhusen, eftersom behovet av sådana kläder är konstant högt. Varje vecka öppnar kaféet sina dörrar för besökare, och våra hantverkare bjuder dem på rätter med nationella smaker. Intäkterna går till humanitärt bistånd till Ukraina.
I mars gjorde vi tre leveranser av humanitär hjälp till Ukraina, inklusive träningsutrustning och medicinsk utrustning för rehabilitering, mat till djur i skyddsrum och saker för barn.

Vi är uppriktigt tacksamma för alla som hjälper och stöder Ukraina. Tillsammans kommer vi att vinna!

Relaterade artiklar